top of page

Terthemis Hukuk & Danışmanlık

Şirket avukatı, Türk Ticaret Kanunu veya Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen şirket türlerinden birine hukuki danışmanlık hizmeti veren avukata nedir. Şirket avukatları hem önleyici hem de düzenleyici nitelikte hukuki destek sağlamaktadırlar.

Şirket Avukatı Ne İş Yapar?

Şirket avukatlarının yaptığı görevler şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket aleyhine açılan davaların takibini yapmak,

  • Şirketin icra takiplerini ve şirket aleyhine başlatılan icra takiplerinin kontrolünü sağlamak,

  • Şirketteki vergi ile ilgili hukuki işlemleri gerçekleştirmek,

  • Şirketin sermayesine ilişkin azaltım ve artırım işlemlerini kontrol etmek ve gerekli danışmanlığı vermek,

  • Şirketin düzenlediği veya imzaladığı sözleşmelerin kontrolünü sağlamak ve sözleşmeleri hazırlamak,

  • Şirket birleşme, bölünme ve tür değiştirme gibi işlemlerini gerçekleştirmek,

  • Yönetim kurulu ve genel kurul işlemlerini kontrol etmek, gerekli bütün takipleri sağlamak,

  • Şirketin yaptığı bütün hukuki işlemler hakkında gerekli işlemlerin yapılması ve hukuki danışmanlık hizmetinin verilmesini sağlanması.

Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Kural olarak dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak Avukatlık Kanunu 35. Maddesi uyarınca “Türk Ticaret Kanunu’nun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.” 2022 yılı için değerlendirildiğinde 250.000 TL ve üstü esas sermayesi bulunan anonim şirketlerin avukat bulundurması yasal zorunluluktur.

Şirketlerin Hukuki İşlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirketlerdeki hukuki işlemler ertelenmemelidir. Ertelenmesi durumunda ciddi hukuki sorumluluklara yol açmaktadır. Bunun yanında hukuk dinamik bir yapıya sahip olduğundan güncel değişiklikler takip edilmeli ve bütün işlemler hukuka uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

Şirketler Hukuku Neleri Kapsar?

Şirketler hukuku kapsamı; Tacir Olmak, Ticari İşletmenin Unsurları, Ticari İşletmenin Devri, Ticari İşletmede Merkez ve Şube Ayrımı, Ticari İş ve Ticari Davalar, Ticari İşletme, Marka ve Unvan, Rekabet Hukuku, Sigorta Hukuku, Ticari Defterler, Cari Hesap, Şirketler Hukuku, Adi Şirket, Limited Şirketi, Kollektif Şirket, Anonim Şirket, Kooperatif Şirket gibi başlıklardan oluşmaktadır.

Şirket Avukatlığı Hizmet Kapsamı

Şirket avukatları; şirketin kuruluş aşamasındaki sözleşme hazırlanması, şirketin faaliyet dönemindeki sermayeye ilişkin artırım-azaltım hususları, vergi-dava ve icra takiplerinin gerçekleştirilmesi, şirketin tasfiyesi gibi şirketin kuruluş, faaliyet ve sonlanmasına ilişkin bütün hukuki işlemlerini kapsamaktadır.

Ticaret ve şirketler hukuku; ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesine yardımcı olan, şirket ve firmalardaki tüm hukuki meseleleri ve ticaret hukuku alanındaki faaliyetleri tüm yönleri ile ele alan bir hukuk dalıdır.

Ticaret ve şirketler hukukunun amacı ticari faaliyetler sebebiyle ortaya çıkan hukuki sorunları çözüme kavuşturmak ve meydana gelebilecek hak kayıplarını önlemektir.

Hukukumuzda şirketler hukuku Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Ticaret Kanunu’na göre düzenlenmiş olan şirket tipleri şu şekildedir;

  • Kolektif şirket,

  • Komandit şirket,

  • Anonim şirket,

  • Limited şirket,

  • Kooperatif şirket.

Ticaret ve şirketler hukukunun konusunu ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tür değiştirmesi ve tasfiyesi oluşturmakta olup oldukça geniş bir hukuk dalıdır

Şirketler Hukuku Avukatı Kime Denir?

Avukatlar her ne kadar belirli bir alana bağlı olmasalar da ticaret ve şirketler hukuku alanında uzmanlaşmaları halinde halk arasında “şirketler hukuku avukatı” ya da “ticaret ve şirketler hukuku avukatı” olarak adlandırılabilmektedirler.

Ticaret ve şirketler hukuku avukatı, kısaca, her türlü ticaret ve şirketler hukuku alanında yer alan dava ve işlemleri takip eden vekildir.

Bize ulaşın

Cumhuriyet Mahallesi 75. Yıl Bulvarı No:144 Lale Kule Rezidans Kat 7 Daire:141 Yunusemre/MANİSA

0507 505 84 64

bottom of page